Ενημέρωση από την εκδήλωση και τη συγκέντρωση για τη σφαγή στην σχολή της Αγιοτσινάπα στο Μεξικό

Την Τρίτη 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο της Αθήνας εκδήλωση – ενημέρωση για τα γεγονότα στην πόλη Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερρέρο του Μεξικού, από τους «αλληλέγγυους/ες από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με μαρτυρίες αγωνιστών φοιτητών της αγροτικής παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτσινάπα, που δέχτηκαν την δολοφονική επίθεση της μεξικάνικης αστυνομίας και μελών καρτέλ ναρκωτικών, κατά την οποία δολοφονήθηκαν 6 άτομα κι απήχθηκαν 43 τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενα. Προβλήθηκε επίσης βίντεο από κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τα γεγονότα και ακολούθησε ενημέρωση από αναρχική συντρόφισσα από το Μεξικό.

Η διεξοδική ενημέρωση της συντρόφισσας σχετικά με τη βάρβαρη καταστολή των φοιτητικών αγώνων της αγροτικής παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτσινάπα, τους ευρύτερους κοινωνικούς και ιθαγενικούς αγώνες στην πολιτεία του Γκερρέρο, την κατασταλτική στρατηγική του μεξικάνικου κράτους, την καπιταλιστική ανάπτυξη σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού και το ρόλο σε αυτήν των καρτέλ ναρκωτικών και της λεηλασίας των φυσικών πόρων, έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε το συνολικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται αυτή η δολοφονική κατασταλτική επίθεση του κράτους. Επιπλέον, η συζήτηση που ακολούθησε αποτέλεσε μια ευκαιρία ώστε να αντιληφθούμε τη σημασία αυτού του γεγονότος στη παγκόσμια διάστασή του, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και σφοδρής επιθετικότητας του καπιταλισμού και των κρατών κατά των κοινωνιών και της φύσης. Επίσης, να αναλογιστούμε τα ιστορικά προηγούμενα, τις αναλογίες με την επίθεση που εξελίσσεται στην ελληνική πραγματικότητα, και να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα, τόσο για τις μορφές και τα χαρακτηριστικά που θα παίρνει αυτή η επίθεση στο μέλλον καθώς εντείνεται η καπιταλιστική κρίση, όσο και παραδείγματα αντίστασης από αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια που βιώνουν εδώ και χρόνια την πιο άγρια μορφή της κρατικής και καπιταλιστικής επιθετικότητας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τον αγώνα του ιθαγενή λαού Γιάκι της πολιτείας της Σονόρα για την προστασία των υδάτων και της γης τους και την καταστολή που δέχονται από το κράτος και τα οικονομικά συμφέροντα, καθώς και για την απεργία πείνας των αναρχικών πολιτικών κρατουμένων στο Μεξικό.

ekdilosi-zapata-gerero01

Την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης στους φοιτητές της Αγιοτσινάπα, στον ιθαγενή  λαό Γιάκι και σε όλους όσοι εξεγείρονται στο Μεξικό ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό, στην πρεσβεία του Μεξικού (πλατεία Κολωνακίου). Στην συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν περίπου 100 αλληλέγγυες/οι, μοιράστηκαν κείμενα και αναρτήθηκαν πανό που έγραφαν: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΣΙΝΑΠΑ, ΣΤΟ ΛΑΟ YAQUI ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ενώ για περισσότερο από δυο ώρες ακούστηκαν μηνύματα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους στο Μεξικό και καταγγελίας της άγριας καταστολής των κοινωνικών αγώνων. Επίσης, παραδόθηκε κείμενο καταγγελίας στη μεξικάνικη πρεσβεία.

Η συγκέντρωση αυτή αποτέλεσε μια ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης σε όσους αντιμετώπισαν τη δολοφονική επίθεση του μεξικάνικου κράτους και σε όσους αγωνίζονται στο Μεξικό για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθέριας. Αποτέλεσε επιπλέον, μια ακόμα προσπάθεια στην κατεύθυνση της σύνδεσης των αγώνων από τα κάτω, σε κάθε μεριά του πλανήτη, με τη σκέψη πως όταν χτυπάν έναν από όσους αντιστέκονται και εξεγείρονται ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, πρέπει να μας βρίσκουν όλους απέναντί τους. 

zapata-gerrero02zapata-gerrero03zapata-gerrero04zapata-gerrero01

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.