Ενημέρωση από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες

Οι «αλληλέγγυες/οι από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο» διοργάνωσαν στις 28 – 29 Μάη και 1 Ιούνη, 3 εκδηλώσεις – συζητήσεις στις πόλεις της Πάτρας, της Αθήνας και της Βέροιας με προσκεκλημένη τη συντρόφισσα Concepción Suárez από την Τσιάπας του Μεξικού και θέμα: «Οι προκλήσεις για τη γυναικεία απελευθέρωση. Μια ματιά από του αγώνες των γυναικών στην Τσιάπας.» Η συντρόφισσα Concepción, αγωνίστρια φεμινίστρια και μέλος της Έκτης στην Τσιάπας είναι και η δημιουργός του ντοκυμαντέρ Koltavanej το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και αναφέρεται στην υπόθεση της Ρόζα Λόπες Ντίας, κρατούμενης στις φυλακές της Τσιάπας. Πρόκειται για μια γυναίκα ιθαγενή η οποία συνελήφθη για μια απαγωγή που ποτέ δεν διέπραξε,  βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 27 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση. Παρά τις απάνθρωπες συνθήκες στη φυλακή κατάφερε να διατηρήσει την ανθρωπιά και την αξιοπρέπειά της, και μέσα από τη συμμετοχή της στην οργάνωση των κρατουμένων «Αλληλέγγυοι/ες της Φωνής της Αμάτε» –  που μαζί με την οργάνωση των πολιτικών κρατουμένων «Φωνή της Αμάτε» (οργανώσεις που συμμετείχαν στην Άλλη Καμπάνια – νυν Έκτη – των ζαπατίστας) αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κρατουμένων και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων – εντάχθηκε ολόψυχα στον αγώνα. Το ντοκιμαντέρ συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη της υπόθεσης της Ρόζας και  αποτέλεσε βασικό υλικό της καμπάνιας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων της Τσιάπας οι οποίοι απελευθερώθηκαν  – πλην ενός – ύστερα από επαναλαμβανόμενες απεργίες πείνας.

ekdilo_zapat_gynaikes (13)

ekdilo_zapat_gynaikes (14)

ekdilo_zapat_gynaikes (10)

Οι εκδηλώσεις – συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, έδωσαν την ευκαιρία σε όλους όσοι συμμετείχαμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους αγώνες των γυναικών στην Τσιάπας και ειδικότερα στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες, όπου από το 1994 έως σήμερα χτίζεται καθημερινά ένας νέος κόσμος από τα κάτω, και έξω από το κρατικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας. Ένας κόσμος που προχωρά σταθερά στα μονοπάτια της ισότητας, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της συλλογικοποίησης και της αλληλεγγύης οικοδομώντας την αυτονομία του απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σε αυτά τα μονοπάτια ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση και την ισότητα γυναικών και αντρών είναι θεμελιώδους σημασίας ανατρέποντας βήμα – βήμα τις επιβαλλόμενες πατριαρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις.

Μέσα από την τοποθέτηση – εισήγηση της συντρόφισσας Concepción Suárez καθώς και των συζητήσεων που ακολούθησαν, μπορέσαμε να δούμε τα μικρά και μεγάλα βήματα των αγωνιζόμενων γυναικών στην Τσιάπας, τόσο απέναντι στις κατεστημένες κοινωνικές σχέσεις, όσο και ενάντια στην επιβολή και τη βία του μεξικανικού κράτους. Ακούσαμε παραδείγματα μιας άλλης δικαιοσύνης που πηγάζει από την αίσθηση του δικαίου και του σεβασμού και όχι της εκδίκησης και της υποταγής στην εξουσία.  Μιας δικαιοσύνης που αντλεί τη δυναμική της από τις συλλογικές σχέσεις και τη συγκρότηση των κοινοτήτων ζωής και αγώνα. Μπορέσαμε να δούμε στιγμές όπου πολλοί κόσμοι χωράνε μέσα σε έναν κόσμο, όχι ανταγωνιστικά αλλά αλληλοσυμπληρούμενα, ανιχνεύοντας τη συνύπαρξη των διαφορετικών μέσα σε μια διαδρομή με κοινό σκοπό: την οργάνωση και τον αγώνα για την κοινωνική αυτοδιεύθυνση. Αντιληφθήκαμε ότι ο αγώνας των γυναικών, καθώς και κάθε καταπιεζόμενου κοινωνικού κομματιού, είναι αναγκαίος και παράλληλα αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αγώνα για την αυτονομία και την κοινωνική απελευθέρωση, τον ενισχύει και ενισχύεται από αυτόν στην καθημερινή ζωή και μέσα στις δομές οργάνωσής του.

Το Σάββατο  30 Μάη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, συναυλία οικονομικής στήριξης της αυτόνομης ζαπατιστικής οδοντιατρικής δομής στην περιφέρεια της Selva Fronteriza με τη συμμετοχή των μουσικών συγκροτημάτων Social Waste, Μεθυσμένα Ξωτικά, Viral & Dtaeys, Mc Yinka, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ ως «αλληλέγγυοι/ες από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο» που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Θεωρούμε σημαντικό ότι η αλληλεγγύη στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες αλλά και ευρύτερα  ο αγώνας, εμπλουτίζεται και δυναμώνει από συντρόφους που χτίζουν αυτοοργανωμένες δομές έκφρασης και δημιουργίας και στήνουν ανιδιοτελώς εκδηλώσεις όπως το πολύ όμορφο live στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Να σημειώσουμε τέλος ότι εκτιμούμε πάρα πολύ την πολιτική στάση και έκφραση των συγκροτημάτων που μετέδωσαν συνολικότερα στην εκδήλωση. Επίσης στη συναυλία υπήρχε έκθεση έντυπου υλικού από συλλογικότητες και εκδόσεις καθώς και συμμετοχή της ομάδας Σβούρα με υλικό οικονομικής ενίσχυσης των εξεγερμένων ζαπατιστικών κοινοτήτων. Για τον ίδιο λόγο οι «αλληλέγγυοι/ες από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο» εξέδωσαν cd με τραγούδια των Ζαπατίστας και αλληλέγγυων το οποίο διακινήθηκε στις εκδηλώσεις και υπάρχει σε καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εκδόθηκε η μπροσούρα «Οι γυναίκες με την εξεγερμένη αξιοπρέπεια».

ekdilo_zapat_gynaikes (4)

ekdilo_zapat_gynaikes (9)

ekdilo_zapat_gynaikes (8)

ekdilo_zapat_gynaikes (1)

ekdilo_zapat_gynaikes (3)

Η συνέλευση «αλληλέγγυοι/ες από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο» είναι μια κινηματική διαδικασία που έχει ως στόχο τόσο τη διαρκή έκφραση αλληλεγγύης και την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των Ζαπατίστας, όσο και τη διαρκή ζύμωση και αλληλεπίδραση του αναρχικού, και ευρύτερα απελευθερωτικού κινήματος στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά, τα περιεχόμενα, τις μορφές οργάνωσης και τις επιλογές αγώνα του ζαπατιστικού κινήματος και της αυτονομίας του. Για μας η αλληλεγγύη στον ζαπατιστικό αγώνα όπως και σε κάθε αγώνα που αναπτύσσεται οριζόντια από τα κάτω και αμφισβητεί έμπρακτα το εξουσιαστικό – καπιταλιστικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά του κράτους και του κεφαλαίου. Για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Θεωρούμε, επίσης, όπως αναφέρεται στην μπροσούρα «Οι γυναίκες με την εξεγερμένη αξιοπρέπεια», ότι ο αγώνας των γυναικών από τα κάτω, που ριζοσπαστικοποιούνται και οργανώνονται, παλεύοντας αντισυστημικά για την ουσιαστική χειραφέτηση, είναι ένα βήμα για την κοινωνική απελευθέρωση. Είναι σημαντικό το να αναγνωρίσουμε ότι ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, την έμφυλη καταπίεση, το σεξισμό, την ομοφοβία και γενικότερα τις κοινωνικές διακρίσεις είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και κάθε μορφή εξουσίας, είναι κομμάτι του οράματος για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης.

Ελπίζουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές συνέβαλαν ως ένα βαθμό στην ανάδειξη αυτών των αγώνων, στη διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσής τους από το Μεξικό μέχρι την Ελλάδα και στο βάθεμα των συντροφικών σχέσεων μεταξύ αγωνιστών καθώς και στη ζύμωση του κινήματος σχετικά με την υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης, εμπλουτίζοντας την οπτική, τις γνώσεις, τις σκέψεις και τις αγωνίες πολλών αγωνιστριών και αγωνιστών με τις εμπειρίες και τα περιεχόμενα αγώνα των εξεγερμένων γυναικών της Τσιάπας και των μορφών οργάνωσης και πάλης τους.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι με τη συμμετοχή και τη στήριξη εκατοντάδων ανθρώπων όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων – συζητήσεων και της συναυλίας, καλύφθηκαν τα έξοδα διοργάνωσης τους και συγκεντρώθηκε ένα αρχικό ποσό για την οικονομική στήριξη της αυτόνομης ζαπατιστικής οδοντιατρικής δομής στην περιφέρεια της Selva Fronteriza, στο οποίο θα προστίθενται το επόμενο διάστημα τα έσοδα από τη διανομή του cd, οικονομική ενίσχυση από άτομα και συλλογικότητες καθώς και έσοδα από άλλες εκδηλώσεις που προγραμματίζει η συνέλευση «αλληλέγγυοι/ες από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο».

ekdilo_zapat_gynaikes (2)

ekdilo_zapat_gynaikes (5)

ekdilo_zapat_gynaikes (6)

ekdilo_zapat_gynaikes (7)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.